Duts

Duts

Duts is een zevendelige komische serie rond Walter Duts (gespeeld door Herwig Ilegems), een zonderlinge man die sinds de dood van zijn moeder alleen woont in het ouderlijk huis. Hoewel hij er met zijn baard en bril wat vreemd uitziet, is Walter de goedheid zelve. Hij leidt een rustig leven en zal geen vlieg kwaad doen. Hij heeft vrede met zichzelf. Maar met de rest van de wereld klikt het minder goed. Op maandag om 20.40 u. vanaf maandag 15 november.

De rust in het leven van Duts wordt verstoord door zijn moeilijke relatie met de buitenwereld, die nerveus, geïrriteerd en bevooroordeeld reageert op Walter. Toch blijkt Walter nooit het slachtoffer te worden van al die agressie. Het zijn uiteindelijk de anderen die zichzelf de das om doen.

Walter is niet de enige die vrede heeft met zijn leven. Met zijn buurvrouw Annie (Greta Van Langendonck) en zijn zeventienjarig buurmeisje Mieke (Emilie Vloeberghs) onderhoudt hij warme contacten. Annie’s dochter Conny (Tania Kloek) heeft ook wel sympathie voor Walter, maar haar man Danny (Steve Geerts), een politieagent, heeft een grote hekel aan die ‘rare’ Walter.

Dat zijn de hoofdpersonages in de wereld van Duts, een ongecompliceerde microkosmos waar de hectische moderne samenleving, met haar regeltjes en haar structuren, tevergeefs greep op tracht te krijgen. Eigenlijk is die samenleving veel gekker dan de wereld van Walter, en zouden we wensen dat er wat meer ‘Walters’ rondliepen.

Walter Duts is een personage in de traditie van Buster Keaton, Laurel en Hardy, maar meer nog van Tati. Hij is een kruising van ‘Sleazy Dick’, een merkwaardig figuur gecreëerd door Herwig Ilegems, en Monsieur Hulot. Ondanks hun verschillen hebben ze hun vanzelfsprekendheid, hun eenvoud en zelfs hun kinderlijkheid gemeen. Net zoals hen heeft Walter weinig verwachtingen, hij is veel meer toeschouwer dan protagonist. Walter kijkt naar de wereld en wij kijken met hem mee. Maar Walter lééft ook mee met anderen, hij voelt meer mee dan de gemiddelde mens. Toch zullen we nooit weten wat hij echt denkt. Hij is ‘anders’ en daarom ook een ‘accident waiting to happen’.

Duts is een komische serie, maar ook meer dan dat. Naast brutale humor is er net zo goed plaats voor vervreemding en zelfs momenten van poëzie. De stijl van de serie is uitgepuurd en sober. Noem het misschien zelfs ‘auteurshumor’. Heel wat gevestigde waarden uit de filmwereld waren dan ook bereid om mee te werken aan de productie.

Dat geldt eveneens voor de ronduit indrukwekkende lijst van gastacteurs: Elke Dom, Els Dottermans, Peter Gorissen, Kim Hertogs, Karl-Heinz Lambertz, Jeroen Perceval, Matthias Schoenaerts, Peter Van den Eede, Jos Verbist, Paul Verrept, Veerle Baetens, Stijn Cole, Axel Daeseleire, Jan Decorte, Geert Dehertefelt, Nyk Dekeyser, David Dermez, Philippe Geubels, Nele Goossens, Peter Jansen, Manou Kersting, Eric Kloeck, Fien Maris, Bart Meulemen, Gert Portael, Amara Reta, Nico Sturm, Lucas Van den Eynde, Bruno Vanden Broecke, Tania Van der Sanden, Louis van der Waal, Mark Verstraete, Mohamed Zahiren Mourade Zeguendi.

Je zou Duts dus kunnen omschrijven als een klein project met grote namen.

Duts is een productie van Kanakna naar een idee van Herwig Ilegems.